Acasa  |  Ayurveda  |  Cursuri de Ayurveda  Publicatii   |  Articole   Anunturi   Evenimente   Contact

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

INSTRUMENTE:  Google |  Gmail  Yahoo Mail  Langtolang  |  Google Translate  |  Bing Translator  |  Alte link-uri  

Cursuri de Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate din diferite ramuri din Ayurveda

 AYURVEDA

CUNOASTEREA TRADITIONALA INDIANA ASUPRA VIETII

curs intensiv pentru armonizarea profunda a fiintei umane, prin prezentarea într-o maniera moderna si practica a sistemului traditional de cunoastere indiana asupra vietii – AYURVEDA

Curs de Ayurveda - sesiunea 2012-2013

Sala de curs Bucuresti

Conditii de participare

In cadrul cursului se va realiza expunerea sistematica a unor învataturi traditionale fundamentale despre viata, bazata pe scrierile autentice de AYURVEDA

Actualitatea sistemului Ayurveda

Studiul sistematic, realizat intr-o maniera periodica saptamanala, ofera fiecarui participant o temenica pregatire individuala si multiple posibilitati de fructificare inteleapta, ulterioara,  in viata de zi cu zi. Participarea in cadrul lectiilor de curs si lectura cursurilor aferente fiecarei lectii ofera o solida baza educationala.

 

PRINCIPIUL BIO-ECHILIBRULUI NATURAL

o perspectivă practică asupra sistemului Ayurveda

 

Este ştiut faptul că în tradiţia sistemului AYURVEDA omul este descris ca fiind întocmai ca o miniatură a universului (Microcosmos) şi că fiinţa umană este compusă din aceleaşi elemente din care este constituit şi Universul (Macrocosmosul).

 

Teoria tradiţională a DOSHA-urilor

 

În Ayurveda, modalitatea esenţială care conduce la menţinerea stării de sănătate şi armonie a fiinţei pentru este menţinerea bunei funcţionări a celor trei forţe vitale, numite DOSHA-uri în Ayurveda, prin alegerea şi folosirea celor mai adecvate metode naturale. Aceasta este esenţa teoriei ayurvedice a celor trei forţe vitale (DOSHA).

 

Forţele vitale, DOSHA-urile, joacă un rol esenţial în menţinerea stării de sănătate. Dacă cele trei forţe vitale, şi anume VATA-DOSHA, PITTA-DOSHA şi KAPHA-DOSHA funcţionează în armonie una cu cealaltă, conducând la menţinerea unei stări de echilibru dinamic, starea de sănătate a fiinţei umane este menţinută, iar dacă cele trei nu funcţionează în armonie, atunci pot să apară afecţiunile şi bolile.

 

Efectul armonios al manifestărilor fizice şi subtile, care include în principal manifestările fiziologice şi psihologice ale fiinţei umane, determină ceea ce numim starea de sănătate, ce se află în opoziţie cu starea de boală. Aceasta este ideea centrală a forţelor vitale – ştiinţa cunoaşterii DOSHA-urilor – pe care este fundamentat sistemul tradiţional de cunoaştere a vieţii - Ayurveda.

 

DOSHA-ele din perspectiva modernă

 

Kaviraj Gananath Sen (1877-1944), un eminent practician ayurvedic din Calcutta, totodată şi un foarte bun cunoscător al sistemului medicinii moderne, a urmărit să prezinte care este rolul DOSHA-urilor în fiziologie. El descrie astfel manifestarea lui VATA-DOSHA ca fiind forţa vitală corespunzătoare în mare măsură activităţii sistemului nervos central, manifestarea lui PITTA-DOSHA ca fiind legată în special de de funcţiile care asigură metabolismul şi manifestarea specifică pentru KAPHA-DOSHA reflectată printre altele sub forma activităţii glandelor endocrine şi a hormonilor.

 

Kaviraj Gananath Sen susţine că dacă toate aceste funcţii, specifice forţelor vitale, sunt în armonie unele cu celelalte, se realizează o stare de echilibru dinamic şi astfel, starea de sănătate a fiinţei umane este menţinută nealterată, iar dacă forţele vitale nu sunt în armonie, apar condiţiile instalării afecţiunilor sau bolilor.

 

În acelaşi timp, şi fiziologia modernă afirmă că pentru apariţia şi menţinerea stării de sănătate este necesară generarea unui mediu de funcţionare internă armonioasă, numit homeostază. Homeostaza indică faptul că toate funcţiile sistemului uman funcţionează sau intră în funcţiune într-o asemenea manieră încât echilibrul dinamic apare şi este menţinut în fiinţă.

 

Punctul de vedere ayurvedic exprimat de către Kaviraj Gananath Sen asupra DOSHA-urilor apare ca fiind foarte asemănător cu cel al homeostazei, iar noţiunea ayurvedică a DOSHA-urilor îndeplineşte foarte bine condiţiile  teoriei homeostazei.

 

O nouă perspectivă asupra DOSHA-urilor

 

Viaţa, din perspectiva ştiinţei moderne, este formată, în esenţă, din activităţi bine determinate care-şi au originea în organismele vii străbătute de energia solară, direct sau indirect, prin particulele alimentare, care au înmagazinată energia solară în lanţurile de molecule. Din cauza dependenţei de energia solară, viaţa există atâta timp cât există energie, când energia vitală s-a consumat organismul moare. Această energie care este responsabilă de apariţia şi menţinerea vieţii este numită bio-energie.

 

Un studiu aprofundat al fluxurilor bio-energetice, corelat cu datele tradiţionale ayurvedice cu privire la DOSHA-uri a condus la descoperirea a trei tipuri de forţe, fiecare dintre ele fiind indicată de termeni V, P şi K:

 

V = forţa echivalentă bio-energiei necesară iniţierii activităţilor specifice reflectate în funcţiile sistemului nervos central, corespunzând în AYURVEDA lui VATA DOSHA

 

P = forţa echivalentă bio-energiei necesară susţinerii activităţilor specifice reflectate în funcţiile metabolismului, corespunzând în AYURVEDA lui PITTA DOSHA

 

K = forţa echivalentă bio-energiei necesară autoreglării evenimentelor prin activităţi specifice reflectate în funcţiile hormonale, corespunzând în AYURVEDA lui KAPHA DOSHA

 

Existenţa vieţii este caracterizată de oscilaţii între cele două extreme ale durerii şi plăcerii, cu imboldul predominant de a atinge plăcerea. Pentru ca viaţa să-şi continue desfăşurarea sa normală, aceste trei forţe vitale trebuie să opereze astfel încât să rezulte în permanenţă un echilibru dinamic, care indică starea de sănătate generatoare de bine şi fericire. Orice mică deviere sau îndepărtare, cu tendinţa de a te întoarce de la normal poate să conducă la apariţia stării de durere, care indică tendinţa către o afecţiune sau boală. Dar orice deviere drastică sau extremă ori depărtarea fără tendinţa de întoarcere la normal, poate conduce chiar la probleme grave.

 

Atâta vreme cât există tendinţa naturală de întoarcere la normal, remediile naturale pot să ajute la restabilirea echilibrului perturbat sau a armoniei pierdute temporar, prin revenirea la normal. Aceasta înseamnă că o parte din bio-energie este transformată  într-o componentă vindecătoare, care include energia necesară auto-reglării activităţilor, iar remediile naturale au rolul de a ajuta această transformare.

 

Principiul bio-echilibrului natural

 

Toate acestea au condus la formularea unui principiu inerent organismelor vii,  denumit PRINCIPIUL BIO-ECHILIBRULUI NATURAL, şi anume:

 

Forţele vitale de natură bio-energetică tind întotdeauna să menţină în fiinţa umană o stare de echilibru dinamic. Dacă, datorită anumitor factori perturbatori, acest echilibru este ameninţat să se perturbe (ceea ce în viaţă este echivalent cu tendinţa către apariţia afecţiunilor şi bolilor), forţele vitale ale organismului tind să restabilească imediat echilibrul, şi tocmai de aceea, orice modalitate terapeutică naturală şi orice remediu natural care este adecvat, poate să ajute aceste tendinţe de a elibera organismul de factorii perturbatori, care conduc către dezechilibru, astfel încât viaţa sănătoasă şi armonioasă să continue. Dacă această tendinţă de reechilibrare naturală este diminuată sau dispare, integritatea vitală a fiinţei este ameninţată“.

 

Acest principiu exprimă perspectiva fundamentală a Ştiinţei milenare a Vieţii (AYURVEDA), ilustrând totodată o viziune practică şi perfect naturală asupra substratului intim al manifestării vieţii în fiinţa umană. Nenumăratele aplicaţii practice ale acestui principiu pot fi aflate de către cei care se decid să studieze şi să folosească cu înţelepciune cunoaşterea ayurvedică tradiţională.

www.ayus.ro

 

Publicatii Ayurveda

publicatii diverse despre Ayurveda si terapiile alternative

Ofertă specială de sărbători

pentru perioada

1 decembrie – 31 decembrie 2012

set complet volumele 1-6

Index ayurvedic sistematic selectiv

pret total 135 ron

la achizitia unui set complet se aplica

reducere de 40%

pret final

81 ron

si costurile de expediere incluse

Informatii si comenzi:

publicatii@ayus.ro

0745-044553

0760-256842

Cartile se expediaza prin posta cu plata ramburs sau prin curier.

Va rugam indicati telefonic sau prin email adresa postala completa pentru expediere.

CATALOG publicatii Ayus Grup

INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV

o prezentare inedita a proprietatilor terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile

lucrare in 6 volume

„ ... o îmbinare creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică şi tradiţia populară românească ...”

„ ... o lucrare cu o conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor din domeniul fitoterapiei ... ” 

Volumul 1

Volumul 1 Cuprins Partea 1

Volumul 1 Cuprins Partea 2

Volumul 2

Volumul 2 Cuprins Partea 1

Volumul 2 Cuprins Partea 2

Volumul 3

Volumul 3 Cuprins Partea 1

Volumul 3 Cuprins Partea 2

Volumul 4

Volumul 4 Cuprins Partea 1

Volumul 4 Cuprins Partea 2

Volumul 5

Volumul 5 Cuprins Partea 1

Volumul 5 Cuprins Partea 2

Volumul 6

Volumul 6 Cuprins Partea 1

Volumul 6 Cuprins Partea 2

În cele 6 volume ale lucrarii

"INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV", sunt selectate peste 180 de plante medicinale, dintre cele mai renumite si eficiente cunoscute în traditia terapeutica ayurvedica, cele mai multe dintre acestea fiind totodata cunoscute ca plante vindecatoare remarcabile si în traditia vindecatoare româneasca.

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012