Acasa  |  Ayurveda  |  Cursuri de Ayurveda  Publicatii   |  Articole   Recomandari  Anunturi   Evenimente   Contact

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Noi apariţii editoriale

Ghid practic de termeni sanscriţi utilizaţi în Ayurveda

o expunere sistematică şi lămuritoare a semnificaţiei unora dintre termenii de origine sanscrită ce sunt frecvent utilizaţi în cadrul sistemului tradiţional Ayurveda

VOLUMUL 1, literele A - K

 

Recomandări

Pasta de susan

Pasta de năut

Sarmale vegetariene

Reţete alimentare simple

Alimente sănătoase

Plantele medicinale

 

Ayurveda

Cum putem trăi în acord cu natura

Recomandari ayurvedice pentru iarna

Tipurile de frumuseţe feminină în Ayurveda

Educaţie înţeleaptă pentru o viaţă fericită

Trei cerinte ale vietii sanatoase

Mentinerea starii de sanatate

Actualitatea sistemului Ayurveda

 

 

Beneficiile îmbăierii periodice

Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de vigoare trupească şi de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent, preferabil chiar o dată pe zi. Îmbăierea periodică este tonifiantă pentru întregul trup, ajută la curîţarea trupului, prin îndepărtarea celulelor epiteliale moarte şi a transpiraţiei, a mirosului neplăcut, a pruritului şi a senzaţiilor neplăcute de arsură ce pot fi resimţite la nivelul anumitor zone ale trupului.

Îmbăierea periodică, chiar zilnic realizată, îmbunătăţeşte aspectul pielii, şi elimină senzaţia de greutate a trupului. Epuizarea şi somnolenţa dispar după baie şi astfel ne simţim mult mai plini de energie vitală. Corpul, simţurile şi mintea sunt reîmprospătate şi stimulate prin intermediul băii. Baia are efect calmant asupra trupului, are efect răcoritor şi înviorător asupra sângelui şi de asemenea, ca urmare a băii, inima este stimulată pe cale reflexă, apetitul şi puterea digestivă cresc, creşte energia subtilă vitală ojas, este amplificată vigoarea sexuală şi, per ansamblu, este potenţată o mai mare disponibilitate către longevitate.

Un om sănătos, adică cel care are o dinamizare constituţională relativ echilibrată (condiţie numită în Ayurveda samaprakriti), ar trebui să folosească cu înţelepciune apă caldă sau fierbinte pentru a se spăla pe corp şi apă ceva mai puţin fierbinte, chiar răcoroasă, pentru a se spăla pe cap. Apa fierbinte dilată vasele de sânge, dizolvă secreţiile grase şi transpiraţia şi are o acţiune curăţitoare mai mare şi mai rapidă. În plus, pielea fiind unul dintre sediile de acumulare a lui vata, apa caldă are un efect calmant şi echilibrant asupra lui vata (vata-samaka), aducând căldura necesară stărilor de acumulare a lui vata-dosha.

Creierul şi centrii nervoşi corespondenţi simţurilor trebuie să fi protejaţi faţă de acţiunea stimulentă intensă a apei fierbinţi. O uşoară creştere a temperaturii capului poate stimula în mod inutil centrii nervoşi importanţi de la nivelul creierului. Tocmai de aceea apa răcoraoasă este mai bună pentru baia capului. Chiar atunci când avem febră, apa răcoroasă de trandafir se aplică de exemplu pe cap şi uneori se poate folosi şi o pungă cu gheaţă pentru a scădea temperatura la nivelul capului, determinând astfel un efect răcoritor asupra creierului. În special simţurile şi ochii sunt delicaţi şi sensibili la căldură excesivă. Aşadar, este necesar să subliniem că atunci când de exemplu realizăm sudoraţia generală ca măsură terapeutică, tradiţia sistemului Ayurveda recomandă ca fiind foarte importantă protejarea de căldură excesivă a ochilor, a regiunii inimii şi, în cazul bărbaţilor, a testiculelor, prin modalităţi răcoritoare, aplicabile local. Căldura excesivă poate să conducă la perturbarea sângelui, iar sângele viciat poate produce apoi diferite alte perturbări în corp şi în cap. Spălarea capului cu apă foarte fierbinte este defavorabilă şi pentru păr, deoarece poate determina chiar încărunţirea sa prematură ori poate conduce la alopecie. Aşadar, o baie caldă excesivă a capului este defavorabilă pentru păr, ochi şi creier.

În plus, tradiţia ayurvedică indică faptul că în bolile cu predominanţă kapha şi vata ale capului este recomandat să evităm spălarea frecventă a capului. Cu toate acestea, atunci când este necesară splarea pe cap sau atunci când aceasta face parte din terapie, trebuie folosită doar apă caldă, nu fierbinte.

Spălarea cu apă foarte rece în special când este frig afară, face să se agraveze kapha dosha şi vata dosha şi conduce astfel la declanşarea unor boli de tip kapha şi vata. Folosirea apei foarte fierbinţi, în special când este cald afară, agravează pitta şi viciază sângele. Cei care au un tip constituţional predominant vata trebuie să folosească apă caldă, cei care au un tip constituţional predominant pitta trebuie să folosească apă rece şi cei care au un tip constituţional predominant kapha trebuie să folosească apă fierbinte pentru baie. În anotimpul fierbinte trebuie să folosim apă rece, iar în anotimpul rece trebuie să folosim apă caldă pentru baie. După baie trebuie să ne uscăm corpul cu un prosop curat, din bumbac. Baia periodică ajută printre altele la vindecarea pruritului şi de asemenea îmbunătăţeşte strălucirea pielii. Baia este utilă pentru a îndepărta transpiraţia şi mirosul neplăcut al trupului.

Realizarea băii este contraindicată imediat după ce am mâncat. Baia este de asemenea contraindicată la cei au febră, anorexie, indigestie, distensie abdominală, diaree, dureri în ochi sau în urechi, tulburări oculare, afecţiuni ale gurii, sinuzită, paralizie facială, tulburări ale sistemului nervos, celor în vârstă şi celor înfometaţi. În aceste cazuri curăţarea corpului (sharira marjana) se realizează cu un burete umed sau cu o bucată umedă de pânză de bumbac. În general, atunci când facem baie putem să ne frecăm pielea cu pastă de santal, pastă de fructe amalaki şi pastă de susan.

În Ayurveda, apei pentru baie este recomandat să i se adauge pudră din plante medicinale alese în mod adecvat. Aceasta previne ridarea pielii şi încărunţirea prematură a părului. Cei cu predominanţă vata pot să folosească un preparat lichid din frunze de busuioc, flori de soc, seminţe de pătlagină sau nirgundi. Cei cu predominanţă kapha pot să folosească apă fierbinte cu pulbere de cimbru, muştar, turmeric sau piper negru. Cei cu predominanţă pitta pot să folosească apă rece cu petale de trandafir, flori de salcâm, răchitan, dhataki sau manjistha.

Publicatii Ayurveda

publicatii diverse despre Ayurveda si terapiile alternative

CATALOG publicatii Ayus Grup

INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV

o prezentare inedita a proprietatilor terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile

lucrare in 6 volume

„ ... o îmbinare creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică şi tradiţia populară românească ...”

„ ... o lucrare cu o conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor din domeniul fitoterapiei ... ” 

Volumul 1

Volumul 1 Cuprins Partea 1

Volumul 1 Cuprins Partea 2

Volumul 2

Volumul 2 Cuprins Partea 1

Volumul 2 Cuprins Partea 2

Volumul 3

Volumul 3 Cuprins Partea 1

Volumul 3 Cuprins Partea 2

Volumul 4

Volumul 4 Cuprins Partea 1

Volumul 4 Cuprins Partea 2

Volumul 5

Volumul 5 Cuprins Partea 1

Volumul 5 Cuprins Partea 2

Volumul 6

Volumul 6 Cuprins Partea 1

Volumul 6 Cuprins Partea 2

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012