Noi apariţii editoriale
|
Ghid practic de termeni
sanscriţi utilizaţi în Ayurveda
o
expunere sistematică şi lămuritoare a semnificaţiei
unora dintre termenii de origine sanscrită ce sunt frecvent
utilizaţi în cadrul sistemului tradiţional Ayurveda
VOLUMUL 1,
literele A - K
|
|
|
Beneficiile consumului zilnic de mere
După ce au
studiat obiceiurile alimentare a peste 60.000 de persoane (bărbaţi
şi femei) în decurs de un an, cercetătorii de la Institutul
Naţional pentru Sănătate Publică din Helsinki au
descoperit că subiecţii care au consumat mere în mod regulat
şi în cantităţi
apreciabile au ajuns să aibă un risc general de deces cu 12% mai
mic decât cei care mâncau doar ocazional mere. La cei care
consumau zilnic mere s-a constatat şi o reducere considerabilă a
riscului anumitor boli. Folosirea a cel puţin unui măr pe zi reduce
riscul de astm cu 45%, diabet tip 2 cu 27%, infarct cu 25%, cancer pulmonar
cu 60%, boli cardio-vasculare cu 25%.
Merele previn bolile
cardiovasculare prin scaderea colesterolului din sange, deoarece prin aceasta
previn ateroscleroza cu toate consecintele ei neplacute, in special
infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale. Acest efect se
datoreaza fibrelor alimentare ce scad colesterolul sanguin. Fibrele
insolubile leaga LDL-colesterolul eliberat de ficat in tubul digestiv si se
poate spune ca il "matura" afara din corp, fara a mai permite
reabsorbtia lui atat de nociva, in timp ce pectina, principala fibra
solubila, reduce producerea de LDL-colesterol la nivelul ficatului.
Consumul unui singur mar mare pe zi este astfel in masura sa scada nivelul
colesterolului din sange cu 8-12%.
Merele previn atat
constipatia cat si diareea, deoarece ele contin fibre alimentare atat
solubile utile in caz de diaree cat si insolubile, necesare in caz de
constipatie. Merele previn cancerul de colon, datorita fibrelor alimentare
insolubile ce previn constipatia si protejeaza mucoasa sensibila a
colonului de diversi cancerigeni chimici, merele previn cancerul de colon.
Consumul regulat de
mere este asociat cu cel mai scazut risc de cancer, boli cardio-vasculare,
astm bronsic si diabet zaharat, comparativ cu alte fructe si legume
(Nutrion Journal, mai 2004). Unele studii au aratat de asemenea ca merele
inhiba semnificativ, cu 39-43%, cresterea celulelor de cancer hepatic si de
colon, in special soiul rosu delicios si merele Golden. Consumul a 3-6 mere
pe zi poate preveni cancerul de san, conform unui alt studiu. Merele
imbunatatesc functiile pulmonare si normalizeaza greutatea. Practic
protectia este cu atat mai buna cu cat se consuma mai multe mere, zilnic.
Merele mentin normal
nivelul glicemiei. Desi merele sunt fructe dulci, ele contin zaharuri
foarte simple, in majoritatea fructoza, care este eliberata lent in sange
dupa absorbtia intstinala, fara a creste glicemia
Merele scad riscul
formarii de calculi urinari din oxalati (British Journal of Nutrition). Consumul
zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere, grapefruit sau portocale modifica
pH-ul urinar si nu mai permite formarea cristalelor de oxalati in urina.
Merele protejeaza in
mod natural de radiatia solara ultravioleta. Unul dintre ultimele studii
stiintifice au aratat ca fenolii antioxidanti continuti in coaja unor
specii de mere cresc foarte mult rezistenta pielii umane la radiatia
ultravioleta solara, protejand astfel de inconvenientele zilelor toride de
vara.
Merele mentin
sanatatea plamanilor si pancreasului. Un studiu epidemiologic larg realizat
in Anglia, Finlanda si Olanda, in care au fost inclusi in lot cei cu un
consum minim de 2 mere pe saptamana, au aratat fata de lotul martor ca
consumul de mere este invers proportional cu incidenta astmului bronsic si
a dibetului zaharat tip 2 si este in general asociat cu o stare de sanatate
optima a plamanilor.
Merele previn
osteoporoza specifica menopauzei. Un flavonoid continut doar in mere si
numit phloridzin previne osteoporoza asociata cu menopauza, datorita
actiunii antiinflamatoare si antioxidante specifice.
Merele au actiune
antioxidanta puternica, deoarece contin multi flavonoizi si prin aceasta
preintampina un mare numar de afectiuni cronice si degenerative: merele,
alaturi de ceapa si ceai verde, sunt cele mai importante surse de
flavonoizi. In cojile de mar exista cantitati mari de cvercitina, o
flavonoida cu actiune antioxidanta puternica, care amplifica actiunea vitaminei
C si astfel protejeaza de cancer in general. In ceea ce priveste
intensitatea actiunii antioxidante, dintre fructe se afla pe locul doi,
dupa merisor, datorita cantitatilor mari de cvercitina, catechina,
floridzin si acid clorogenic. Actiunea antioxidanta a 100 g coaja de mar
echivaleaza actiunea antioxidanta a 1500 mg de vitamina C. Un studiu
interesant realizat pe animale de laborator a aratat ca cvercitina
administrata singura nu are efect antioxidant, insa administrarea de fructe
intregi are un afect antioxidant intens. Consumarea doar a pulpei sau a
sucului de mar are un efect antioxidant de 10 ori mai redus decat marul
integral, deoarece compusii responsabili de acest efect sunt concentrati in
coaja. Un alt aspect remarcabil este acela ca aceste substante active cu
rol antioxidant si antitumoral din mar sunt foarte stabile in timp,
compozitia merelor dupa 200 de zile de la cules fiind aproape aceeasi cu
acea din ziua culegerii. Insa procesarea lor, de exemplu in vederea
obtinerii sucului de mere, scade activitatea antioxidanta a fructelor cu
aproape 90%, iar enzimele cu aproximativ 97%. Asadar consumul de mere
intregi este in acest caz preferabil sucului.
|
|
publicatii
diverse despre Ayurveda si terapiile alternative
|
INDEX AYURVEDIC
SISTEMATIC SELECTIV
o prezentare inedita a proprietatilor
terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile
lucrare in 6
volume
„ ... o îmbinare
creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică
şi tradiţia populară românească ...”
„ ... o lucrare cu o
conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor
din domeniul fitoterapiei ... ”
|