Acasa  |  Ayurveda  |  Cursuri de Ayurveda  Publicatii   |  Articole   Recomandari  Anunturi   Evenimente   Contact

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Noi apariţii editoriale

Ghid practic de termeni sanscriţi utilizaţi în Ayurveda

o expunere sistematică şi lămuritoare a semnificaţiei unora dintre termenii de origine sanscrită ce sunt frecvent utilizaţi în cadrul sistemului tradiţional Ayurveda

VOLUMUL 1, literele A - K

 

 

Beneficiile consumului zilnic de mere

După ce au studiat obiceiurile alimentare a peste 60.000 de persoane (bărbaţi şi femei) în decurs de un an, cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din Helsinki au descoperit că subiecţii care au consumat mere în mod regulat  şi în cantităţi apreciabile au ajuns să aibă un risc general de deces cu 12% mai mic decât cei care mâncau doar ocazional mere. La cei care consumau zilnic mere s-a constatat şi o reducere considerabilă a riscului anumitor boli. Folosirea a cel puţin unui măr pe zi reduce riscul de astm cu 45%, diabet tip 2 cu 27%, infarct cu 25%, cancer pulmonar cu 60%, boli cardio-vasculare cu 25%.

Merele previn bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului din sange, deoarece prin aceasta previn ateroscleroza cu toate consecintele ei neplacute, in special infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale. Acest efect se datoreaza fibrelor alimentare ce scad colesterolul sanguin. Fibrele insolubile leaga LDL-colesterolul eliberat de ficat in tubul digestiv si se poate spune ca il "matura" afara din corp, fara a mai permite reabsorbtia lui atat de nociva, in timp ce pectina, principala fibra solubila, reduce producerea de LDL-colesterol la nivelul ficatului. Consumul unui singur mar mare pe zi este astfel in masura sa scada nivelul colesterolului din sange cu 8-12%.

Merele previn atat constipatia cat si diareea, deoarece ele contin fibre alimentare atat solubile utile in caz de diaree cat si insolubile, necesare in caz de constipatie. Merele previn cancerul de colon, datorita fibrelor alimentare insolubile ce previn constipatia si protejeaza mucoasa sensibila a colonului de diversi cancerigeni chimici, merele previn cancerul de colon.

Consumul regulat de mere este asociat cu cel mai scazut risc de cancer, boli cardio-vasculare, astm bronsic si diabet zaharat, comparativ cu alte fructe si legume (Nutrion Journal, mai 2004). Unele studii au aratat de asemenea ca merele inhiba semnificativ, cu 39-43%, cresterea celulelor de cancer hepatic si de colon, in special soiul rosu delicios si merele Golden. Consumul a 3-6 mere pe zi poate preveni cancerul de san, conform unui alt studiu. Merele imbunatatesc functiile pulmonare si normalizeaza greutatea. Practic protectia este cu atat mai buna cu cat se consuma mai multe mere, zilnic.

Merele mentin normal nivelul glicemiei. Desi merele sunt fructe dulci, ele contin zaharuri foarte simple, in majoritatea fructoza, care este eliberata lent in sange dupa absorbtia intstinala, fara a creste glicemia

Merele scad riscul formarii de calculi urinari din oxalati (British Journal of Nutrition). Consumul zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere, grapefruit sau portocale modifica pH-ul urinar si nu mai permite formarea cristalelor de oxalati in urina.

Merele protejeaza in mod natural de radiatia solara ultravioleta. Unul dintre ultimele studii stiintifice au aratat ca fenolii antioxidanti continuti in coaja unor specii de mere cresc foarte mult rezistenta pielii umane la radiatia ultravioleta solara, protejand astfel de inconvenientele zilelor toride de vara.

Merele mentin sanatatea plamanilor si pancreasului. Un studiu epidemiologic larg realizat in Anglia, Finlanda si Olanda, in care au fost inclusi in lot cei cu un consum minim de 2 mere pe saptamana, au aratat fata de lotul martor ca consumul de mere este invers proportional cu incidenta astmului bronsic si a dibetului zaharat tip 2 si este in general asociat cu o stare de sanatate optima a plamanilor.

Merele previn osteoporoza specifica menopauzei. Un flavonoid continut doar in mere si numit phloridzin previne osteoporoza asociata cu menopauza, datorita actiunii antiinflamatoare si antioxidante specifice.

Merele au actiune antioxidanta puternica, deoarece contin multi flavonoizi si prin aceasta preintampina un mare numar de afectiuni cronice si degenerative: merele, alaturi de ceapa si ceai verde, sunt cele mai importante surse de flavonoizi. In cojile de mar exista cantitati mari de cvercitina, o flavonoida cu actiune antioxidanta puternica, care amplifica actiunea vitaminei C si astfel protejeaza de cancer in general. In ceea ce priveste intensitatea actiunii antioxidante, dintre fructe se afla pe locul doi, dupa merisor, datorita cantitatilor mari de cvercitina, catechina, floridzin si acid clorogenic. Actiunea antioxidanta a 100 g coaja de mar echivaleaza actiunea antioxidanta a 1500 mg de vitamina C. Un studiu interesant realizat pe animale de laborator a  aratat ca cvercitina administrata singura nu are efect antioxidant, insa administrarea de fructe intregi are un afect antioxidant intens. Consumarea doar a pulpei sau a sucului de mar are un efect antioxidant de 10 ori mai redus decat marul integral, deoarece compusii responsabili de acest efect sunt concentrati in coaja. Un alt aspect remarcabil este acela ca aceste substante active cu rol antioxidant si antitumoral din mar sunt foarte stabile in timp, compozitia merelor dupa 200 de zile de la cules fiind aproape aceeasi cu acea din ziua culegerii. Insa procesarea lor, de exemplu in vederea obtinerii sucului de mere, scade activitatea antioxidanta a fructelor cu aproape 90%, iar enzimele cu aproximativ 97%. Asadar consumul de mere intregi este in acest caz preferabil sucului.

 

Publicatii Ayurveda

publicatii diverse despre Ayurveda si terapiile alternative

INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV

o prezentare inedita a proprietatilor terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile

lucrare in 6 volume

„ ... o îmbinare creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică şi tradiţia populară românească ...”

„ ... o lucrare cu o conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor din domeniul fitoterapiei ... ” 

Volumul 1

Volumul 1 Cuprins Partea 1

Volumul 1 Cuprins Partea 2

Volumul 2

Volumul 2 Cuprins Partea 1

Volumul 2 Cuprins Partea 2

Volumul 3

Volumul 3 Cuprins Partea 1

Volumul 3 Cuprins Partea 2

Volumul 4

Volumul 4 Cuprins Partea 1

Volumul 4 Cuprins Partea 2

Volumul 5

Volumul 5 Cuprins Partea 1

Volumul 5 Cuprins Partea 2

Volumul 6

Volumul 6 Cuprins Partea 1

Volumul 6 Cuprins Partea 2

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012