AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Acasa Ayurveda Cursuri Articole Alimentatie Recomandari Anunturi Publicatii Contact

Pasta de susan (tahina)


27.12.2012

 

 



Delicatele şi aromatele seminţe de susan, deosebit de mult apreciate în Ayurveda, furnizează nu numai un ulei de o excepţională calitate, ci şi o pastă – numită tahina – densă, groasă, uleioasă şi foarte consistentă, care este foarte hrănitoare şi bogată în elemente nutritive valoraose, dar greu de digerat dacă nu este bine preparată. Cel mai digestibil preparat din tahina este un preparat clasic arăbesc, foarte des consumat la aproape toate mesele zilei. Se pune într-un blender sau orice alt robot de bucătărie pasta de tahina, câtă dorim să preparăm. Se adaugă zeamă de lămâie, destul de multă – de exemplu la 400 de grame de tahina se pune zeama de la 2-3 lămâi mari, usturoi zdrobit (opţional), sare şi apă carbogazoasă, pe care o adăugăm câte puţin, pentru a fluidiza compoziţia, atât cât să fie în final ca o smântână groasă. Batem bine, reglăm consistenţa adăugând fie apă fie, dacă am exagerat cu apa minerală, încă puţină pastă de susan, până când rezultă o pastă fină, semifluidă, mai deschisă la culoare decât tahina şi cu un gust savuros aromat - acrişor - uleios. Pasta de susan astfel obţinută se poate păstra mai multe zile la frigider şi poate fi consumată cu pâine sau cu legume.


Supă de rosii preparată iarna




22.12.2012



Se folosesc 850 grame de rosii decojite, doua linguri ulei de masline, o ceapa mijlocie, trei morcovi taiati felii subtiri, o radacina de telina mijlocie taiata cubulete mici, cimbru uscat, maghiran, busuioc, o legatura patrunjel verde, cateva frunze verzi de menta, lămâie, sare si piper. Se pune ceapa taiata bucati mici in uleiul de masline incalzit în prealabil si la scurt timp se adauga o cana de apa. Se acopera si se lasa la foc mic, timp în care taiem morcovii si telina bucaţi mici si ii adaugam imediat in oala, avand grija sa completam apoi cu apa cat sa fie acoperite legumele. Se lasa 15-20 minute la foc mic. Adaugam rosiile in bulion şi condimentele. Dupa cateva minute se sareaza si se agauga dupa gust putina zeama de lamaie sau frunze verzi de menta, apoi presaram verdeata tocata, acoperim si luam oala dupa foc. Supa se poate manca si rece.


Salată de cartofi cu iaurt


21.12.2012


 



Acest fel de mâncare este numit CHUKAUNI şi este o specialitate din regiunea Palpa, din vestul Nepalului. În această reţetă se foloseşte iaurt în loc de maioneză, care împreună cu cartofii dă un rezultat delicios. Această salată poate fi luată la un picnic sau poate fi mâncată singură ori însoţită şi de alte feluri de mâncare. Se folosesc 3 cartofi mari, 1 legătură de ceapă de primăvară sau o ceapă obişnuită, 1 ceaşcă de iaurt, o jumătate de linguriţă de pudră chimion, o jumătate de linguriţă de pudră coriandru, o jumătate de linguriţă de pudră turmeric, o jumătate de linguriţă de pudră de ardei iute, o linguriţă de seminţe de susan, trei căţei de usturoi, o linguriţă de sare, două linguri de ulei de măsline. Se fierb cartofi, apoi se cojesc şi se lasă la răcit. Se taie cuburi ceapa şi apoi se taie cartofi în cuburi. Se pun cartofii în iaurt şi se amestecă bine având grijă să nu se zdrobească. Se încălzeşte uleiul, se adaugă condimentele şi imediat după aceea ceapa, continuând să o mai lăsăm puţin în uleiul cu condimente. Ceapa astfel pregătită cu condimente se adaugă alături de cartofi, apoi se pun seminţele de susan uşor rumenite în prealabil şi se adaugă sare după gust.


© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012