AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Acasa Ayurveda Cursuri Articole Alimentatie Recomandari Anunturi Publicatii Contact


În ultimii 30 de ani în India s-au făcut cercetări notabile pentru studiul sistematic al efectelor remediilor indigene în tratamentul diferitelor tipuri de afecţiuni cardiovasculare. Studiile preliminare au fost, de asemenea, efectuate de aşa manieră încât să se identifice constituienţii activi ai acestor remedii din punct de vedere farmacologic.


            Recent, un efect hipotensiv moderat a fost demonstrat în remedii cum ar fi sankhapushpi. Considerând relevanţa hipercolesterolemiilor şi a altor forme de dereglări ale lipidelor în cauzalitatea patologiei cardiovasculare, s-au efectuat cercetări semnificative pentru studiul remediilor ayurvedice cu efecte hipocolesterolemiante. În acest sens efectele plantei guggul (Satyavathy, Tripathi, Nityanand) şi a usturoiului (rasona) (Chaturvedi) sunt semnificative. Acţiuni similare au fost raportate pentru rădăcina unei varietăţi de iarbă mare, pushkaramula (Inula racemosa) de către Ojha, Tripathi si Singh.


            Remarcăm în mod special un remediu tonic cardiac popular, planta arjuna (Terminalia arjuna). Scoarţa acestui copac, disponibil gratuit, a fost studiată atât clinic, cât şi experimental. Un studiu clinic efectuat pe aproape 1000 de pacienţi carora li s-au administrat capsule cu pulbere de arjuna, a revelat ca arjuna scade în mod corespunzător nivelul lipidelor serice şi ameliorează ischemia cardiacă. Planta îmbunătăţeşte funcţiile cardiace şi previne recidiva atacurilor de cord. Acest remediu este capabil pentru prevenirea şi tratamentul afecţiunilor cardiace ischemice.