AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Acasa Ayurveda Cursuri Articole Alimentatie Recomandari Anunturi Publicatii Contact


CÂTEVA PLANTE CONDIMENTARE ŞI PRINCIPALELE LOR UTILIZĂRI


 


ANASON (Pimpinella anisum) Seminţele, de culoare brun închis, cu gust picant-aromat şi dulce sunt extrem de utile la aromatizarea preparatelor dulci, cum sunt salatele sau sucurile de fructe şi prăjiturile.


CARDAMOM (Elettaria cardamomum) Deosebit de aromate, seminţele de cardamom, de culoare negru deschis, strălucitor sunt folosite pentru aromatizarea aproape a oricărui tip de preparat alimentar. Ele sunt în special bune în combinaţie cu laptele şi brânzeturile.


CIMBRU DE MUNTE (Satureja montana) Partea aeriană, de culoare verde închis, cu gust picant pătrunzător persistent este un valoros condiment, folosit mai ales la mâncărurile de fasole, de linte, năut şi soia.


CORIANDRU (Coriandum sativum) Seminţele, de culoare brun deschis, cu gust aromat moderat specific sunt frecvent folosite la condimentarea preparatelor de toamnă, a mâncărurilor de legume şi a supelor.


CUIŞOARE (Eugenia caryophylata) Cu un gust extrem picant-arzător şi aromat, muguri florali ai plantei, de culoare roşu-indigo, sunt adeseori incluşi printre condimentele necesare pentru aromatizarea mâncărurilor dulci şi răcoroase, de regulă cele care conţin cereale şi zahăr.


GHIMBIR (Zingiber officinale) Deja celebră în occident, rădăcina de ghimbir, de culoare galben deschis, cu gust picant pătrunzător şi aromat, poate fi folosită atât pentru condimentarea mâncărurilor dulci, cât şi a celor sărate. Ghimbirul pare să fie aproape un condiment universal.


MENTĂ (Mentha piperita) Mai puţin cunoscute drept condimente, frunzele de mentă, de culoare verde închis viu, cu gust picant-aromat şi răcoritor sunt utile atât la aromatizarea preparatelor dulci, cât şi a feluritelor sosuri de vară.


SALVIA (Salvia officinalis) Chiar dacă sunt cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie, de culoare verde-albăstriu, cu gust picant-amar aromatic, au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume, până la adăugarea lor drept ingredient esenţial în cele mai sofisticate preparate pentru cină.


SCHINDUF (Trigonella foenum-graecum) Având totodată şi o considerabilă valoare nutritivă, seminţele de schinduf, de culoare galben-maroniu deschis, cu gust dulce amărui aromatic uşor, potenţează valenţele nutritive ale mâncării la care sunt adăugate.


TURMERIC (Curcuma lunga) În scop condimentar se foloseşte rădăcina, de culoare intens portocalie, cu gust foarte uşor picant, plăcut. Se adaugă la blaturi şi checuri, pentru culoarea extrem de plăcută care rezultă. Se adaugă brânzeturilor şi lactatelor, precum şi mâncărurilor de orez pentru aspectul atrăgător şi gust deosebit pe care îl conferă.


VIŢĂ DE VIE (Vitis vinifera) În scop condimentar se folosesc frunzele uscate, măcinate fin, care au un gust plăcut, uşor acrişor şi puţin astringent, cu efect înviorător şi acţiune vitaminizantă. Se folosesc de regulă în supe de rădăcinoase, de cartofi, morcovi sau păstârnac sau în mod special în preparatele din leguminoase, în special unele mâncăruri de fasole.


© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012