AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Acasa Ayurveda Cursuri Articole Alimentatie Recomandari Anunturi Publicatii Contact


O atentionare asupra folosirii excesive a sarii in alimentatie


 


Un studiu recent realizat de catre Food Standard Agency pe un esantion de 2.000 de persoane din Marea Britanie a evidentiat faptul ca 77% la suta dintre persoanele chestionate nu isi dadeau seama ca o valoare de trei patrimi din cantitatea totala de sare ingerata de catre ele provenea din alimente care, desi nu faceau parte printre alimentele care sunt considerate ca fiind cele mai sarate, erau totusi frecvent consumate, astfel ca in final cantitatea totala de sare ingerata se situa la valori excesive.


 


Pe primele trei locuri din acest clasament al alimentelor care aduc pana la urma un aport masiv de sare in corp de afla painea! Fiind intrebate care alimente cred ca ar aduce mai multa sare in corp, persoanele examinate au fost rugate sa aleaga dintr-o lista care avea zece pozitii. Spre surprinderea tuturor numai 13% dintre cei intervievati au mentionat painea si doar 12% cerealele. Majoritatea dintre ei, si anume un procent de 73%, au ales chips-urile si snacks-urile ca fiind alimentele care aduc cel mai mare aport de sare in trup.


 


Semnalul de alarma pe care realizatorii studiului l-au tras in urma acestei intervievari provine din faptul ca, daca se considera ca un om consuma in medie 8,60 grame de sare pe zi in comparatie cu valoarea de 6,00 grame cat este recomandat, rezulta ca cei mai multi oameni nu isi dau seama ca prin consumul frecvent de paine, de exemplu, aduc in corp o cantitate mai mare de sare decat doza zilnica recomandata.


 


Prin realizarea acestui studiu agentia a urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care aleg sa le consume. Conducatoarea echipei de cercetatori, Rosemary Hignett declara: "Nu indemnam nicidecum oamenii sa renunte la consumul de paine la micul dejun, pentru ca suntem constienti ca painea este o veriga importanta a dietei zilnice, insa atragem atentia asupra faptului ca este necesar sa evaluam mult mai atent concentratia de sare continuta in alimentele pe care le folosim in raport cu frecventa folosirii acestora sau sa alegem, in consecinta, alimente cu concentratii mai mici de sare. Nivelurile ridicate de sare care este acumulata in organism creste riscul de hipertensiune arteriala, care la randul ei poate conduce la aparitia unor accidente vasculare cerebrale.”