AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Acasa Ayurveda Cursuri Articole Alimentatie Recomandari Anunturi Publicatii Contact

Speranţa de viaţă de 1000 de ani

Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani. El spune că procesele de îmbătrânire sunt reversibile şi că celulele pot fi “reparate “. Îmbătrânirea este un proces natural care afectează orice organism viu. Dar odată cu progresele pe care ştiinţa le face, acest fenomen ar putea fi încetinit. Geneticianul de la Universitatea britanică Cambridge afirmă că în viitorul nu foarte îndepărtat bătrâneţea va putea fi tratată ca orice boală din ziua de astăzi, intuind astfel un aspect principial pe care îl întâlnim în tradiţia sistemului Ayurveda.

Omul de ştiinţă este şi directorul unui program care ar urma să producă o metodă de încetinire şi chiar de vindecare a îmbătrânirii. “Nu este vorba doar despre o idee: avem un plan foarte detaliat prin care să inversăm la nivel molecular şi celular procesul de îmbătrânire“, a afirmat Aubrey de Grey. “Vom putea trăi până la 1.000 de ani“, a declarat curajos geneticianul, apropiindu-se astfel de valoarea de 960 de ani ce este menţionată în unele scrieri vechi din Orient, unde aceasta vârstă este considerată o posibilitate reală pentru longevitatea omului sănătos.

Omul de ştiinţă Aubrey de Grey afirmă că metoda dezvoltată de el se află în teste clinice şi că se bazează pe tehnologii care deja există. Moartea, în continuare, nu va fi exclusă, dar “când vom îmbătrâni nu vom mai fi acele fiinţe slabe, care să afişeze efectele devastatoare ale înaintării în vârstă şi care în cele din urmă se sting. Desigur, vor mai muri oameni, din cauza faptului că traversează strada neatenţi, muşcaţi de şerpi, din cauza unui nou virus, etc.“, afirmă cu optimism Aubrey de Grey.

Geneticianul a afirmat că terapia antiâmbătrânire ar putea să fie un tratament viabil în viitorul apropiat. ”Din moment ce terapia se adresează reparării distrugerii colective produse de procesul de îmbătrânire, înseamnă că o vom putea aplica atât celor aflaţi la vârsta de mijloc cât şi bătrânilor“, a declarat pentru BBC omul de ştiinţă. “Cred că prima persoană care va ajunge la vârsta de 1.000 de ani are deja 60 de ani“ a spus Aubrey de Grey.

Geneticianul spune că o speranţă de viaţă atât de mare va schimba societatea într-un mod ce încă nu poate fi prevăzut, dar că idealul încetinirii îmbătrânirii nu trebuie să sperie pe nimeni. “Unii sunt atât de speriaţi încât afirmă că îmbătrânirea trebuie acceptată aşa cum este. Cred că este o idee diabolică: ar însemna să negăm dreptul la viaţă al unui om“, a explicat geneticianul. “Alţii spun că oamenii se vor plictisi dacă vor trăi atât de mult, dar eu cred că vom avea destule resurse pentru a beneficia de tot ce ne oferă această viaţă“, afirmă cu optimism şi bun-simţ cercetătorul.

Omul care a trăit 250 de ani

Acesta a fost titlul unui articol apărut în New York Times la data de 6 mai 1933, când ziarul anunţa moartea lui Li Ching Zuen, un vindecător chinez, născut în anul 1677. Documentele vremii atestau că guvernul chinez l-a felicitat cu ocazia împlinirii vârstei de 150 de ani, iar apoi la 200 de ani. „În momentul morţii sale arăta ca un bărbat de 50 de ani”, aşa cum dovedeşte şi o fotografie făcută în anul 1927.

 „Vindecătorul acesta s-a alăturat armatei chineze la vârsta de 71 de ani ca instructor de arte marţiale şi consultant tactic”, spune Susan Shumsky. Aceeaşi sursă citează descrierea uimitorului bărbat, făcută de generalul Yang Shen într-un raport militar, intitulat „O relatare reală referitoare la un bătrân în vârstă de 250 de ani, purtător de noroc”: „Se poate deplasa foarte rapid prin munţi, deşi are aproape 250 de ani. Secretul vieţii lungi, descris chiar de Li Ching Zuen, este acesta; „Omul trebuie să aibă inima liniştită, să rămână la fel de calm ca o broască ţestoasă, să meargă la fel de sprinţar ca un porumbel şi să doarmă la fel de adânc ca un câine”.

Secretul vieţii lungi, dezvăluit de un om  care a trăit o viaţă nefiresc de lungă, conţine trei elemente esenţiale: pacea interioară, calmul „broaştei ţestoase”, mersul sprinten şi somnul bun. Dar, cea mai importantă dintre toate, cea din care se nasc toate este, de fapt, componenta interioară: „pacea lăuntrică”.

„Dacă oamenii ar avea inima liniştită şi ar fi mereu într-o stare de pace interioară, ar putea trăi şi un secol”, spunea acelaşi vindecător. Consultând biografia lui, însă, constatăm că el era instruit în domeniul vindecării cu ajutorul plantelor medicinale şi, poate că acesta este un alt ingredient indispensabil vieţii lungi, dar unul pe care nu l-a menţionat în descrierea citată mai înainte. Este probabil, însă, ca farmacia naturii să fie doar ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit pentru cazurile în care ne pierdem pacea lăuntrică şi, o dată cu ea, ne pierdem vitalitatea, capacitatea de a ne mişca rapid, precum şi somnul bun.

Noi dobândim energie şi vitalitate prin mişcare, prin efort fizic constant, făcut zi de zi, dar şi prin somn, unde ne încărcăm bateriile uzate în stare de veghe. Uzura esenţială nu provine din mişcarea fizică, consumul de energie şi lipsa de vitalitate nu au cauza într-un exces de ordin fizic, ci în unul mental, interior. Ne oboseşte şi ne vlăguieşte neliniştea interioară, nu mişcarea. Ne surmenează grija şi stresul, nu munca. Ne îmbătrâneşte ura şi iritarea, supărarea şi nemulţumirea, ne pierdem energia şi vitalitatea prin consum nervos, mai degrabă decât prin consum fizic. Un somn bun ne regenerează fizic şi psihic, ne hrăneşte cu energie şi cu putere pentru că în somn ne reconectăm cu sursa vieţii, cu puterea „păcii interioare”, pe care n-o mai frânge mintea, nici n-o mai tulbură emoţiile şi grijile noastre cotidiene.

Dacă reuşim să rămânem mai mereu într-o stare de calm interior şi de pace în timpul activităţilor zilnice noi rămânem în contact cu „sursa vieţii”. Pacea interioară profundă este starea noastră naturală, iar tendinţa de a ne face griji continuu şi a ne irita, de a ne simţi nemulţumiţi şi nefericiţi indică tocmai faptul că ne deconectăm de la Sinele Nemuritor. Nu doar că suntem mai puţin inspiraţi prin nemulţumire şi nelinişte, nu doar că ne irosim singuri energia interioră, nu doar că întrerupem relaţia armonioasă cu bateriile naturale ale vieţii, dar îmbătrânim mai repede şi trăim mai puţin.

 „Nu te îngrijora pentru ziua de mâine, căci Dumnezeu ştie ce-ţi trebuie şi îţi va da”, spunea Iisus. Nu mintea noastră este cea care ne aduce lucrurile de care avem nevoie, ci în realitate contactul cu starea de pace lăuntrică profundă o poate face. Căci în pacea aceasta mintea tace, şi atunci pentru noi vorbeşte cu adevărat Dumnezeu. În pacea interioară profundă, egoul se topeşte, şi atunci se aude şi se vede puterea energiei divine care susţine viaţa în întregul univers. În Biblie se spune „Pacea să fie cu voi”. Căci dacă pacea-i cu noi, ea este ceea ce cu adevărat avem nevoie pentru viaţă, inclusiv pentru o viaţă lungă, sănătoasă şi fericită.

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012